Soorten asbest

Soorten asbest

Asbest is een natuurlijke stof dat gewonnen wordt in Zuid-Amerika, Rusland en Canada. Vaak wordt asbest aangeduid met de oorspronkelijke kleur: wit, bruin of blauw. Blauwe asbest is het gevaarlijkst, gevolgd door bruine en als minst gevaarlijkst witte asbest. Deze laatste soort is het meest in Nederland toegepast. Echter, na verwerking verdwijnt de kleur grotendeels en is het moeilijk te bepalen met welke soort u te maken heeft. Ook zijn verschillende soorten asbest vaak door elkaar heen gebruikt.

Hechtgebonden asbest

Wanneer u denkt mogelijk in aanraking te komen met asbest is het goed om te weten dat asbest in twee verschillende vormen voorkomt: hechtgebonden en niet-hechtgebonden. Hechtgebonden asbest is alle asbest waarvan de vezels verankerd zijn in het dragermateriaal. Meestal bevatten die veel cement, lijm en kunststof. Omdat de vezels ‘vastzitten’ is de kans klein dat ze vrijkomen in de lucht en dus dat u ze inademt. Zolang hechtgebonden asbest niet beschadigd is, levert het weinig gevaar op voor de gezondheid.

Niet-hechtgebonden asbest

Bij losgebonden asbest dreigt er meer gevaar. Hierbij zijn de vezels namelijk niet vastgezet in ander materiaal en kunnen ze makkelijker vrijkomen. Het risico dat u ze inademt is dus vele malen groter. Het brokkelt gemakkelijk af en kan zelfs spontaan vrijkomen op den duur. Losgebonden asbest komt voor in: spuitasbest, brandwerende platen, vinylvloerbedekkingen.

Samengevat

Er zijn dus verschillende soorten en verschillende vormen van asbest. Beiden bepalen hoe gevaarlijk de asbest is. Maar hoe herkent u deze verschillende vormen en soorten van asbest? Onderzoek moet uitwijzen waar u precies mee te maken heeft. Wanneer is aangetoond dat er asbest aanwezig is, wilt u dat het op een deskundige manier verwijderd wordt. Lees verder op deze site hoe u op de meest veilige manier tot asbest sanering komt.

Contact

Vul hieronder uw gegevens in en vergelijk gratis offertes!